Hållbarhetsrapportering för företag inom industrin

Hållbarhetsrapportering blir snart ett krav för företag inom industrin enligt EU nya direktiv, CSRD. Genom att integrera rapporteringen i er affärsstrategi kan ni säkra framtida råvarutillgångar, bidra till klimatmålen och stärka er konkurrenskraft.

När hållbarhet blir alltmer central inom industrin, är det avgörande att ditt företag tar steget mot att inkludera hållbarhetsrapportering i er affärsstrategi. Från och med den 1 juli 2024 träder nya regler i kraft som kräver att företag inom industrin rapporterar sitt hållbarhetsarbete, inklusive hur ni hanterar miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG). EUs CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) syftar till att förbättra transparensen och jämförbarheten i hållbarhetsrapporter, vilket gör att ni måste redovisa er påverkan på miljön och samhället på ett tydligare sätt. 

Anna Findlay och Caroline Hanzén-Gillmo, specialister inom cirkulär ekonomi på Wasa Kredit, menar på att hållbarhetsrapportering inte bara är en nödvändighet för att uppfylla lagkraven utan också en möjlighet att framtidssäkra verksamheten.

Betydelsen av hållbarhetsrapportering för företag inom industrin

För företag inom industrin är hållbarhetsrapportering viktig för att säkra framtida råvarutillgångar och bidra till ett mer hållbart samhälle. Genom att redovisa hur ni minskar er miljöpåverkan och effektiviserar resursanvändningen visar ni att ert företag tar ett långsiktigt ansvar, vilket blir allt viktigare för både kunder och investerare. Att bidra till klimatmålen genom att anpassa sin affärsmodell till en cirkulär ekonomi hjälper dessutom till att säkerställa att företag kan fortsätta att växa i en hållbar framtid.

– Vi ser att företag som tidigt anpassar sina processer och affärsmodeller efter de nya hållbarhetskraven har större möjligheter att inte bara möta lagkraven, utan också stärka sina kundrelationer och förbättra sin effektivitet, säger Anna Findlay.

Så kan vi som finansbolag stötta er omställning

Många företag inom industrin behöver utvärdera sina affärsmodeller och anpassa dem till ett cirkulärt system. Exempel på steg i en sådan riktning är att hyra ut produkter istället för att sälja dem, eller att börja erbjuda reparationstjänster. Detta hjälper till att förlänga produkternas livscykel och minska avfallet, samtidigt som det möter upp på förändrade kundbeteenden som efterfrågar mer hållbara alternativ.

– Att visa upp tydliga hållbarhetsmål och rapporter blir en viktig konkurrensfördel för företag inom industrin som vill ligga i framkant och attrahera nya affärer, säger Caroline Hanzén-Gillmo.

Som finansbolag stöttar vi er omställning genom att erbjuda flexibla finansieringslösningar som gör det möjligt för er att anpassa er affärsmodell till den här typen av förändringar. Vi hjälper er att finansiera uthyrningslösningar och reparationstjänster, vilket gör att ni kan anpassa er till den cirkulära ekonomin och möta marknadens nya krav.

Att ligga i framkant med hållbarhetsrapportering

Enligt CSRD måste företag med över 250 anställda, en balansomslutning över 280 miljoner kronor eller en nettoomsättning över 550 miljoner kronor redovisa detaljerade hållbarhetsrapporter. Dessa krav gäller inte bara stora företag – även små och medelstora noterade företag förväntas omfattas, och effekterna kan även spilla över till mindre företag i deras värdekedjor.

För att möta nya krav behöver ni bygga upp robusta system för att samla in och analysera data kring miljömässig och social påverkan. En tydlig hållbarhetsstrategi som integreras i hela verksamheten är nödvändig för att framgångsrikt kunna redovisa de framsteg som görs.

– Att samarbeta med rätt finansiella partner är avgörande. Vi ser till att ert företag har tillgång till de resurser ni behöver för att investera i hållbar teknik och cirkulära lösningar, säger Caroline Hanzén-Gillmo.

Styrmedel och samarbete över gränserna

En viktig hörnsten i omställningen mot en cirkulär ekonomi är ett brett samarbete med andra samhällsaktörer. Det är genom en konstruktiv dialog och samverkan mellan företag, leverantörer och finansiella aktörer som vi kan hitta rätt lösningar för en cirkulär ekonomi. Styrmedel, såsom skatteincitament och bidrag för cirkulär omställning, kan också hjälpa er att påskynda omställningen.

Genom att arbeta tillsammans med både offentliga och privata aktörer, och dra nytta av relevanta styrmedel, kan ni effektivisera er omställning och samtidigt bidra till ett hållbarare samhälle.

Fakta om hållbarhetsrapportering för industriföretag

  • CSRD-direktivet: EUs nya direktiv som gäller från 1 juli 2024 ställer krav på att industriföretag rapporterar om sitt hållbarhetsarbete.
  • Industrins ansvar: Företag med över 250 anställda eller en omsättning över 550 miljoner kronor omfattas av de nya reglerna​.
  • Fördelar med hållbarhetsrapportering: Industriföretag som tar hållbarhetsrapportering på allvar kan stärka sin marknadsposition och locka till sig hållbarhetsfokuserade investerare.