Vad är ett lån?

När vi säger lån menar vi ett penninglån. Det är ett avtal som två parter ingår, där den som lånar ansöker om en summa pengar från en annan part och förbinder sig att återbetala samma summa.

Lånet har en prislapp, en ersättning som ska betalas och som kallas ränta. Ibland kan det även förekomma andra kostnader för ett lån, som uppläggnings- eller administrativa avgifter. Det vill säga, det du som lånar får betala långivaren för hanteringen av lånet.

Det finns lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

Lån med säkerhet

Säkerheten är syftet med lånet, det vill säga det du ska köpa för pengarna. Investeringen är ofta av större karaktär och du vill låna pengar till hela eller delar av köpesumman.

Tunga fordon, maskiner till verkstadsindustrin, skogs- eller jordbruket samt bolån är vanliga exempel på lån med säkerhet, men även bilar, mc, båtar och husvagnar. Lastbilen, traktorn eller bostaden blir långivarens säkerhet. Kanske har du har hört ordet pant? Det är samma sak som säkerhet, panten är objektet du investerar i.

Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet kallas ibland för blancolån eller konsumtionslån. Det betyder att du inte behöver lämna någon säkerhet eller pant till banken. Vanliga former av blancolån är privatlån och olika medlemslån. Pengarna du lånar ska användas till din egen privata konsumtion och lånesumman kan variera, från några tusenlappar till 400 000 kronor.

Ett blancolån har högre ränta och kostar mer än ett lån med säkerhet eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånet.

Läs mer om vårt privatlån här >

Läs mer: Vad är ett annuitetslån?