Båtlån

Ska du köpa båt? Oavsett om du ska köpa en segelbåt eller motorbåt, finns vi här för att ge dig en trygg och enkel finansiering. 

  • Finansiering utifrån dina behov
  • Besked snabbt
  • Lös båtlånet när du vill
  • Signera tryggt med Mobilt BankID

Två alternativ när du ska låna till båt

Det finns två olika sätt för att låna pengar till båt. Du väljer vad som passar dina förutsättningar för båtlån.

1

Via återförsäljare

Ett båtlån som passar dig som ska köpa en ny eller begagnad båt av en båthandlare och kan lägga 20 procent av båtens pris som kontantinsats. Du ansöker om lånet direkt hos återförsäljaren.

2

Privatlån

Om du ska köpa en begagnad båt av en privatperson kan du ansöka om ett privatlån hos oss.

Låna pengar till båt - så funkar det

Via båthandlare

Med ett båtlån via en återförsäljare utgör båten säkerheten för lånet. Du kan låna upp till 80 procent av båtens värde och betala resterande kontant eller byta in din gamla båt. Lånesumman delas upp i flera avbetalningar som fördelas över en viss period och betalas tillbaka med ränta och avgifter. 

När du har hittat den båt du vill låna pengar till kontaktar du återförsäljaren direkt för ansökan om lån. Vid ansökan om ett båtlån via en av våra återförsäljare har vi som långivare äganderätt av båten. Vi äger båten tills den är återbetald och därefter går ägandet över till dig som köpare. Du kan återbetala ditt båtlån med flexibla villkor upp till 20 år.

Finansiera båten med privatlån

Har du hittat en båt som en privatperson säljer kan du ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Du kan låna upp till 400 000 kronor och välja den återbetalningstiden som du önskar. Vi erbjuder upp till 15 års återbetalningstid. Skulle du behöva komplettera med utrustning till din båt kan du också ansöka om ett privatlån utan säkerhet. 

Räntan för ett privatlån sätts individuellt, du kan räkna på kostnadsexempel för lån här.

Att tänka på när du ska köpa båt

Ny eller begagnad båt?

Att köpa båt via en båthandlare är ett tryggare alternativ för dig som kund eftersom du omfattas av konsumentköplagen. Köper du en båt av en privatperson gäller istället köplagen, vilket innebär ett sämre skydd för dig som köpare. Upprätta alltid ett köpekontrakt vid försäljningstillfället där du är tydlig med de villkor som gäller för avtalet. 

Räkna på kostnaderna som till exempel båtplats, vinterförvaring, sjösättning och övrig utrustning. Dessa kostnader kan spela in i valet av en begagnad eller ny båt.

Vilken båt ska du välja?

Valet av båt hör ihop med hur du har tänkt att båten ska användas. Motorbåtar är lättare att navigera och hantera samt kräver inte lika mycket planering som med en segelbåt. Fundera även över hur båten och motorn ska förvaras när båtsäsongen över.