Olika typer av lån

Om du behöver låna pengar är det bra att läsa på om vilka lån som finns. Då har du möjligheten att välja ett lån som passar dina behov och din ekonomiska situation bäst.

Det vara bra att känna till de olika typerna av lån som du kan ansöka om. Här kan du läsa om de vanligaste.

Bolån

Ett bostadslån är ett lån som du använder för att finansiera ett köp av en bostadsfastighet, en bostadsrätt eller liknande. Specifikt för ett bolån är att lånet beviljas med bostaden som säkerhet. Ofta är räntan låg jämfört med andra typer av lån.

Att låna med bostaden som säkerhet innebär att du som låntagare kan förvissa dig om att få tillbaka dina pengar genom att bostaden säljs. Säkerheten för dig som långivare är alltså nära förknippat med värdet på din  bostad. Vi erbjuder inte bolån på Wasa Kredit utan hänvisar till Länsförsäkringar för ärenden kring det. 

Blancolån eller privatlån

Ett lån utan säkerhet brukar kallas för blancolån eller privatlån och lånet är ofta avsett för konsumtion. Då tar du som låntagare en större risk och kan enbart förlita sig på dina egna möjligheter att betala tillbaka lånet och inte på en bostad eller något annat objekt.

Avbetalning

Avbetalning är ett form av lån eller kreditköp. Det är ett sätt att betala för ett objekt eller en vara i efterhand. Avbetalningsköp används ofta för exempelvis bilar, husvagnar och båtar. Istället för att du betalar för varan kontant vid ett tillfälle så delas betalningen upp i flera delbetalningar, som fördelas över en viss period. Vanligtvis tillkommer det ränta och avgifter.

Långivaren har ofta ett så kallat äganderättsförbehåll som innebär att äganderätten inte övergår till dig som köpare förrän hela objektet eller varan är betald. Det är en säkerhet för långivaren som har rätt att ta tillbaka objektet och sälja det vidare om du inte betalar i tid.

Kreditkort

Ett kreditkort är också en typ av lån. Med ordet kredit menas med att du som kund ansöker om ett lånebelopp som kan utnyttjas vid behov. Du har oftast ett kort kopplat till din kredit och skulden på kortet kan sedan betalas av antingen i sin helhet eller i mindre delar månad för månad.

Du betalar enbart för det belopp som du utnyttjar, därför är räntan ofta högre på ett kreditkort än räntan på exempelvis ett bolån. Ett kreditkort kan vara en lösning för dig som vill betala av ett större inköp över en längre period i mindre delar.

Snabblån eller sms-lån

Snabblån eller sms-lån är en typ av kredit där du som kund kan låna en mindre summa och snabbt få tillgång till pengarna. Oftast rör det sig om ett par tusen kronor.

Förutom att du får tillgång till pengarna snabbt är ofta avtalstiden mycket kort. Den totala lånekostnaden är ofta större än andra lån. Detta beror på att det vanligen är mycket höga räntor på den här typen av lån.

Vi erbjuder inte denna typ av lån.