Se upp för nätfiske

Nätfiske, även känt som Phishing, är en av de vanligaste formerna av cyberbrott där bedragare försöker stjäla känslig information såsom bankuppgifter och lösenord genom att utge sig för att vara en trovärdig källa. Lär dig mer med vår guide.

Med den ökade digitaliseringen av våra liv är det viktigare än någonsin att vara medveten om dessa hot och att veta hur man skyddar sig. Här är en omfattande guide med råd och verktyg för att säkerställa din digitala säkerhet.

Identifiera och undvik försök till nätfiske

Var försiktig med länkar och bilagor: Misstänkta länkar eller oväntade bifogade filer kan vara tecken på nätfiske. Undvik att öppna eller klicka på dessa, särskilt om de kommer från okända avsändare.

Kontrollera avsändaradressen

En noggrann granskning av avsändarens e-postadress kan avslöja bedrägeriförsök. Var uppmärksam på märkliga eller missvisande adresser som försöker efterlikna legitima organisationer.

Använd lösenordshanterare

För att skydda dina onlinekonton, använd en lösenordshanterare som hjälper till att skapa och lagra starka och unika lösenord för olika tjänster.

Lär dig mer om nätfiske

Kunskap är makt när det gäller cybersäkerhet. Genom att lära dig och dina medarbetare om nätfiske och dess tecken kan du skapa en första försvarslinje mot dessa hot.

Var skeptisk mot ovanliga förfrågningar

Bedragare kan ringa upp och utge sig för att vara från en bank eller myndighet. De kan också skicka SMS där du uppmanas att ringa upp ett telefonnummer eller klicka på en länk.

Var alltid skeptisk till förfrågningar om känslig information över telefon. Din Bank ringer aldrig upp dig och ber om att du ska logga in med Bank-Id.

Använd tvåfaktorsautentisering

Där det är möjligt, aktivera tvåfaktorsautentisering för dina onlinekonton för att lägga till ett extra lager av säkerhet.

Säkerhet på sociala medier

Nätfiske via sociala medier, även kallat Catfishing, är ett växande problemområde. Var alltid försiktig med vilken information du delar och var skeptisk till misstänkta meddelanden, även om de verkar komma från vänner eller bekanta.

Var alltid på din vakt

Att skydda sig mot nätfiske kräver ständig vaksamhet och en proaktiv inställning till cybersäkerhet. Genom att följa dessa råd kan du minska risken för att bli ett offer för den här formen av digitala hot.