Snart minskar avdraget för jobbresor – framför allt för dig som bor i stan
Ett nytt regelverk för hur ersättningen av jobbresor beräknas, är på gång. Enligt förslaget kommer jobbreseersättningen beräknas på avstånd istället för på kostnad.
Idag bygger systemet på kostnaden för resan mellan bostad och arbetsplats. Om förslaget går igenom kommer skattereduktionen i stället baseras på avståndet mellan hem och jobb, från och med 1 januari 2023.
Enligt det nya förslaget ska du ha minst 15 kilometer till jobbet, enkel väg, för att kunna göra avdrag på skatten och ännu högre gränser gäller i storstan. Och det bör nämnas att du då endast kan göra avdrag för det avstånd som överstiger dessa gränser. Maxersättningen föreslås bli för 120 kilometer enkel väg.
Sämre villkor för reseavdrag i storstan
I storstaden ska du ha minst 30 kilometer enkel väg till ditt jobb, för att kunna göra avdrag på skatten. Och även i detta fall kan du endast göra avdrag för de kilometer som överstiger den gränsen.
Som storstad räknas Stockholm, Göteborg och Malmö, med omnejd. Följande kommuner räknas in i respektive stad:
Stockholms län
Botkyrka, Danderyd, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands Väsby och Upplands-Bro kommun.
Västra Götalands län
Göteborg, Mölndal och Partille kommun.
Skåne län
Burlöv, Lomma, Lund, Malmö och Staffanstorp kommun.
Nu kan du som åker kollektivt få ersättning
Med det nya förslaget kan även du som åker kollektivt eller samåker till jobbet göra avdrag. Till och med den som väljer att ta cykeln till jobbet kan få ersättning, förutsatt att de avstånd som redan nämnts råder.
Avdraget för elbilar sänks
Förslaget innebär också att
- den skattefria milersättningen höjs från 18,50 kronor till 25 kronor
- avdraget för drivmedel höjs vid resor med förmånsbil från 6,50 respektive 9,50 till 12 kronor per mil.
- avdraget för förmånsbilar som helt eller delvis drivs av el, sänks till 6 kronor per mil.