Så ska du göra om du får ett stenskott
Att att laga glasrutan istället för att byta vindruta är bra för både för bilen, dig som förare och för miljön. Det här är bra att veta om stenskott.
Ett stenskott kan försämra sikten markant och påverka säkerheten. Även små skador kan nämligen leda till prismaeffekter på vindrutan och blända dig som kör vid sol- eller motljus. Det kan i värsta fall leda till att olyckor sker. Även små sprickor riskerar att bli större då vattenansamlingar i dem expanderar i kallare temperaturer.
Så här undviker du stenskott
Det är speciellt lätt att få ett stenskott när snön smälter, gruset ligger kvar på vägarna och du åker i lite högre hastigheter. Små stenar fastnar i vinterdäckens spår och skjuts iväg när bilen körs. För att minimera risken för att få ett stenskott bör du
- hålla avstånd till bilen framför
- köra försiktigt på grusiga vägar
- sänka farten vid möten.
Om du får ett stenskott
Även om du följer alla råd kan oturen ändå vara framme.
- Täck för stenskottet för att inte smuts och fukt ska komma in. Använd ett stenskottsplåster eller en bit genomskinlig tejp.
- Laga rutan snarast för att du inte ska få en spricka i vindrutan. Självrisken är mycket lägre för en lagning än för att byta hela rutan.
Vi samarbetar med Ryds Bilglas
Boka tid hos vår samarbetspartner Ryds Bilglas. Hos dem kan du även beställa gratis stenskottsplåster.
Kan påverka försäkringspremien
– Vi ser en trend i att våra kunder som har en leasad tjänstebil byter sin bilruta i större utsträckning vid ett stenskott än att bara lagar sitt stenskott. På sikt kan det innebära att vi måste höja försäkringspremien för våra kunder och det är något som vi vill undvika, säger Christian Hansen, kundansvarig bil.