Så funkar det att ha tjänstebil

Tjänstebil är ett samlingsnamn för bilar anställda kan få via sin arbetsgivare. Det är en bil som bara körs i tjänsten och som även kallas servicebil eller yrkesbil. Begreppet används också för bilar som du kan ha både i tjänsten och privat, en så kallad förmånsbil.

Skillnaden mellan tjänstebil och förmånsbil

Tjänstebil/servicebil 

En tjänstebil är en bil som används i tjänsten. Det finns regler för att bilen ska räknas som en tjänstebil och för att du som anställd ska slippa förmånsbeskattning. Tjänstebilen är avsedd för att endast köras i tjänsten och kan användas för privata ärenden vid högst 10 tillfällen per år och en total körsträcka på högst 100 mil. Du som förare betalar då ingen förmånsskatt. Viktigt att tänka på är att resor till och från jobbet oftast räknas som privata resor.

Tjänstebil/förmånsbil

En förmånsbil är en tjänstebil som du kan använda i tjänsten och privat. Det är en bil som ditt företag ofta leasar och betalar kostnaderna för. Om du får den möjligheten innebär det en skattepliktig löneförmån. Eftersom det räknas som en förmån behöver du som förare betala en inkomstskatt varje månad. 

Vi hjälper dig med leasingbil till företaget

När du blir kund hos oss får du en egen kontaktperson som hjälper dig med

  • upphandling
  • finansiering
  • och ett förmånligt leasingavtal.

Du har fri rådgivning under hela leasingperioden, som normalt är 36 månader, och du kan även byta bil, om du vill, under avtalsperioden.

Kontakta oss för offert

 

Fördelar för dig med en förmånsbil

Ju mer bilen kostar och nyttjas för privat körning, desto mer tjänar du på att ha förmånsbil.

Nya bilmodeller

Du får möjlighet att köra en ny och säker bil både privat och i tjänsten.

Koll på utgifterna

Du får inga oförutsedda kostnader för bilen.

Företaget står för kostnader

Ditt företag betalar leasingavgift, fordonsskatt, tull och vägavgifter för tjänstekörning och parkeringsavgifter.

Försäkring & underhåll

Arbetsgivaren står för löpande kostnader av tjänstebilen som till exempel försäkring inklusive självrisk, service, reparation, biltvätt och däckbyte.

Vad kostar en tjänstebil?

Om tjänstebilen räknas som en förmånsbil ska den beskattas utifrån en rad olika faktorer som utgör förmånsvärdet på bilen. Du som anställd betalar för förmånsvärdet i form av inkomstskatt varje månad och arbetsgivaren betalar en förmånsskatt och arbetsgivaravgift. Förmånsvärdet bestämts i huvudsak av:

  • Bilens nypris
  • Bilens extrautrustning
  • Om det är en miljöbil
  • Om du kör minst 3000 mil i tjänsten
  • Fordonsskatten 

Aktuellt prisbasbelopp

Prisbasbeloppet för år 2024 ligger på 57 300 kronor, en ökning med 4 800 kronor från år 2023.

Du kan enkelt räkna ut förmånsvärdet på Skatteverkets hemsida. Har du registreringsnummer på bilen får du korrekt uträkning eftersom fordonsskatten ska tas med i beräkningen. 

Utöver förmånsvärdet betalar du som förare även för drivmedel när bilen används privat.