Länderna är överens – historiskt avtal godkänt under COP28
Det är ett historiskt avtal som har godkänts under COP28-mötet. Avtalet går ut på att alla länder uppmanas att fasa ut fossila bränslen. Vad innebär det för svenskt näringsliv? Amina Bang Skanse, hållbarhetsansvarig, kommenterar.
COP28 är det 28:e toppmötet om klimatet i FN. I år hölls det i Dubai mellan 30 november och 12 december 2023.
Över 200 länder och ett stort antal företag och andra organisationer deltog. COP står för Conference Of the Parties (parternas konferens), med parterna avser här alla de länder som skrivit under FN:s klimatkonvention.
Utfasning av fossila bränslen: Ett stort steg framåt vid COP28
Den stora frågan under COP28 var hur länderna ska leva upp till de löften som avgas i Parisavtalet 2015. Löften som handlade om att minska utsläppen för att begränsa den globala uppvärmningen med 1,5 grader till senast 2025.
Det blev en spännande slutförhandling där det står klart att minst 130 länder står bakom en utfasning av fossila bränslen. Detta för att nå globala noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det är första gången fossila bränslen finns med i en avsiktsförklaring.
– Att utfasning sker för att kunna nå Parisavtalet är av yttersta vikt. Dock ska man komma ihåg att forskningen vid 2015 pekade på att vi i värsta fall skull en nå en uppvärmning på 3–4 grader, men idag tror forskningen att det är möjligt att hålla sig inom 1,5–3 grader. Dessutom har vi mycket av tekniken för att redan kunna ta oss dit kommenterar Amina Bang Skanse, hållbarhetsansvarig på Wasa Kredit.
Omställningsfinansiering – en del av vårt hållbarhetsarbete
Utifrån företagares perspektiv så handlar det om att fortsätta arbeta i linje med Agenda 2030 och se över sina möjligheter att kunna påverka den negativa klimatpåverkan. Svenskt näringsliv är inne i en omställningsfas och det finns en stor vilja att bidra till de övergripande målen, både utifrån klimat och sociala aspekter fortsätter Amina.
Vårt koncept omställningsfinansiering stödjer svenska företag som vill inkludera hållbarhetsfaktorer i sin affärsstrategi. Det är väletablerat att företag som inkluderar ESG-faktorer, det vill säga klimat-, sociala- och finansiella styrningsaspekter, har goda förutsättningar att öka både lönsamhet och kundnöjdhet.
Ett viktigt steg som togs under COP28 var överenskommelsen mellan 118 länder om att tredubbla produktionen av icke-fossil energi. Detta initiativ är av stor betydelse för att effektivisera energiförsörjningen globalt. Amina kommenterar: "Detta är ett beslut som ger samma globala riktning som redan finns inom EU. Utfasningen av fossila bränslen kommer påverka våra kunder i flera olika branscher".
För vår del innebär COP28:s beslut en förstärkning av vårt engagemang för hållbarhetsområdet. Vårt arbete med omställningsfinansiering syftar till att stödja svenska företag i deras anpassning till nya globala riktlinjer, och vi ser fram emot att fortsätta bidra till en hållbar framtid.
Vad är COP28?
Vad: Det 28e FN-toppmötet om klimatet
Mål: Uppfylla Parisavtalets mål, begränsa global uppvärmning
Plats: Dubai
Datum: 30 november–12 december, 2023
Deltagare: Över 200 länder, företag, och organisationer