Experten tipsar: Lyft ditt företag i oroliga tider
Det är lätt att känna oro över ekonomin i tider då vi alla drabbas av det som sker i vår omvärld. Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg tipsar om hur du kan framtidssäkra ditt företag för att nå framgång även i sämre tider.
Vi befinner oss i en utmanande tid där vi knappt hunnit hämta oss efter pandemin förrän världen stod inför ett krig, inflation, stigande räntor, lågkonjunktur och en energikris. Vilka konsekvenser får detta och hur kan man agera som företagare i den här situationen? Länsförsäkringars chefekonom Alexandra Stråberg ger en bild av läget och tipsar om hur du kan framtidssäkra ditt företag för att bättre klara sämre tider.
Hur ser du på det ekonomiska läget just nu och vad händer på marknaden?
– Det världen försöker hantera nu är effekterna av pandemin, effekterna av kriget i Ryssland och inflationen. Man pratar också mycket om energifrågan och hur man kan lösa den, när efterfrågan på energi är så stor och utbudet lågt. Vi är på väg in i lägre tillväxt, med minskad efterfrågan och alla klassiska effekter av en lågkonjunktur. Det påverkar både svenska konsumenter och företag. Energikostnader kan vara en stor del av ett företags produktionskostnader, vilket gör att när de stiger behöver man öka priserna ut mot kund.
Högre ränta dämpar inflationen
Vi förväntar oss en högre ränta den kommande tiden, och då blir det dyrare att ta lån och göra investeringar. Att räntorna höjs är en medicin som är tuff på kort sikt men som behövs för att dämpa inflationen, vilket är bra för alla på längre sikt, säger Alexandra Stråberg.
– Det här är ingen vanlig lågkonjunktur då vi har stora energiproblem och vi har inte en låg inflation, vilket gör att staten inte kan gå in med stöd på samma sätt som under pandemin, det skulle driva på och öka inflationen. Så läget är annorlunda.
Vad kan vända utvecklingen?
– Inflationen måste gå ner, det är det som alla väntar på. Ett gott tecken är att USA:s inflationssiffra var något lägre nu senaste månaden. Inte mycket och bara den senaste månaden, men ändå. Kriget kan ingen påverka och vi vet inte om Ryssland kommer att stänga av gasen till Europa. Allt detta gör att läget är svåranalyserat, svårbedömt och svårprognostiserat.
”Lärdomar från pandemin kan
underlätta i läget vi är i nu”
Det finns lärdomar från pandemin som vi kan ta med oss in i denna period.
– När pandemin bröt ut så ställde många företag om på två veckor. Även konsumenterna ställde om snabbt. Det kan underlätta i sitsen som vi är i nu, vi har vant oss vid att anpassa oss efter situationen, så det kommer vi kunna göra lättare nu efter ”brandövningen” med pandemin.
Hur kan företagare tänka och agera i dessa osäkra tider, har du några tips?
– Utmaningarna vi får leva med just nu kan också ge möjligheter till nytänk och innovationsanda. Jag rekommenderar att man observerar och gör en analys av läget. Inventera din verksamhet för att hitta sårbarheterna. Titta på var ni har er kundbas, produktion och leverantörskedjor. Utifrån det - diversifiera verksamheten.
Världen förändras så fort och det absolut viktigaste nu är att ha en verksamhet som kan anpassa sig snabbt. Sätt långsiktiga mål, men målsätt även löpande. Det är viktigt att inte bli paralyserad utan att fortsätta röra sig framåt och justera längs vägen. När förutsättningarna ändras snabbt kommer man inte att kunna ha all information innan beslut måste fattas, men vi måste ändå röra oss framåt.
Relaterade länkar
5 tips till dig som företagare
- Gör en sårbarhetsanalys
- Diversifiera och anpassa er verksamhet
- Sätt upp både långsiktiga och kortsiktiga mål
- Fortsätt framåt och justera efterhand
- Anpassa snabbt efter rådande situation